lördag 15 mars 2008

Påsk T-shirt i retrotappning


Jag har samlat på mig en hel hög med restbitar från olika tyger så mitt nästa projekt fick bli "rest T-shirt". Ärmarna fick bli enärgade medan fram- och bakstycket blev randigt. Det känns också rätt att påbörja sy lite kortärmade plagg, såhär i vårvintern. Jag använde mig boken "Barnkläder och mönster 1 som utgångspunkt. Ritade av vanlig ärm.

Tillvägagångssätt:

1. Strök fast formband på bakstycke axel.

2. Sydde axelsömmarna, stickningar med tvillingnål.

3. Nålade fast ärmarna, och sydde dem i ärmhålen. Stickningar med tvillingnål.

4. Här bestämde jag mig för att sy fast ärmhålsremsan, och sedan sy ihop ärm och sisdöm i en enda söm. Men tyvärr blev jag inte nöjd med kantremsan, den blev alldeles för stor. Så istället klippte jag bort den, sprättade sidsömmen och satte dit mudd stället. Innan jag sydde dit mudden klippte jag bort ett par cm på var sida av fram- och bakstycket. På så vis blev T-shirten lite snävare i modelllen.

5. Kantade halshålsremsan, sydde ner sömmen. Även här gjoreds en tabbe. Halshålet blev nämligen för litet så jag blev tvungen att klippa bort den. Ringade ut rejält och sydde fast en mudd som jag stickade ner med tvillingnål. Overlockade nederdelen och fållade. Sydde stickningar med tvillingnål.

6. ...och tillsist sydde jag fast namnlappen.

Här syns en bild på ärmens mönsterdel. De streckade linjerna visar hur mycket jag tagit in. Som jag nämnde tidigare gjorde jag även både fram -och bakstycke 2 cm snävare.

Mönster: Barnkläder (Form 1 Tshirtmodell)

Tyg: Restbitar från E-slöjd. Orange mudd från Hilco, Neonobelle.

Till nästa gång: Kom ihåg att testa halsringningen innan mudd eller kanremsa sys fast. Det spar både tid och energi. Mönstren från boken Barnkläder är ganska stora i storlekarna. Både ärmar, fram- och bakstyckena blev stora i den här modellen - iaf om man vill ha en lite retrolook - så då kan det varra bra att ta in med 2-3 cm .

Kuriosa: Så var det här med kantremsa till ärmar och halsringning. Jag har läst mig blind på olika beskrivningar för just detta moment. Ibland blir resultatet riktigt bra. Men alltför ofta blir det inte så som jag tänkt mig. Ett problem är att jag sträcker kantremsan lite för mycket när den sys fast och då "dras den inte ihop". Men sträcker jag den inte alls så blir det för sladdrigt. Ett annat frågetecken är hur man får till kantremsan snyggt på baksidan. I många beskrivningar står det att man inte ska vika. Men för att få ett snyggt slutresultat blir det ju bättre om man viker in kantremsan även på baksidan (så är det ju på köpta kläder). Det blir då ett gasnka tjockt lager tyg som man syr igenom, något som min maskin har svårt att klara av (iaf i början av sömmen). Är det någon som har tips när det gäller kantavslutning i ärmar och halsringning så är jag jättetacksam för svar.2 kommentarer:

Jes sa...

Vilken fin "rest tröja"

Retro Elephant sa...

Smart och snyggt!