fredag 11 april 2008

Från topp till tå


Jag fick för en tid sedan en beställning på lite kläder. Jag fick i stort sätt välja tyg och mönster och efter en hel del funderade (speciellt tröjan) blev resultatet så här. Det är smickrade att få helt fria händer men samtidigt otroligt pirrigt. Det känns alltid lite mer nervöst att sy beställda kläder än att själv ge ett plagg som present. Föst ut på sybordet blev byxorna. De klipptes till samtidigt som ett par andra byxor, för mer information, se den här sidan.
Mönster: En kombination av Ottobre 5/2006 och Meedom tights strl 62.
Tyg: Tandtyg från stoff oS til, mudd från Hilco.MÖSSA

Det bidde även en matchande mössa. Mönstret kommer från S., en god vän och trogen sykompis. S sydde nämligen en underbar liten mössa till min dotter K när hon var nyfödd. Jag har fått många fina kommentarer om den så nu passande jag på att sy en likadan.

Tillvägagångssätt:
1. Klipp ut tvår trekanter i valfri passande storlek. Kom ihåg att det går åt lite extra tyg att knyta mössan i toppen.
2. Sy båda sidsömmarna.
3. Klipp ut mudd i passande längd och bredd. Sy ihop mudden till en tub. Vik den dubbel, nåla fjärdelar - både på mudden och mössan.
4. Lägg mudden och mössan räta mot räta och nåla. Sy efast mudden. Knyt en knut på toppen av mössan. Klart!

Tyg: allt från Stoff o Stil.


TRÖJA

Tröjan är i storlek 62 och mönsret är detsama som den här. Tanken från början var att det skulle vara en fodrad invikning på ärmmuddarna, sk slag, se bild här. Men jag insåg att ärmarna blev alldeles för långa så istället klippte jag av dem, förkortade ärmarna och sydde på en turkos mudd. Den här gången trassalde även muddrullån i halslinningen. Jag har verkligen provat många olika varianter och vad jag förstår har många andra bloggare med mig svurit ve och förbannelse över kantband, både med och utan kantbandshållare. Jag hittade tillsut ett bra tip hos Tilde Textil.
Mönster: Ottobre 1/2007 modifierat.
Tyg: Allt från Stoff o Stil.

Till nästa gång: Det är en väldigt vid tröja så det kan varar bra att redan från början göra mösret lite smalare. Jag klippte bort ca 2 cm på var sida för att få tröjan lite smalare. Det kan även vara bra att göra tröjan lite längre, den är ganska kort.

1 kommentar:

florin sa...

Åh, det där tyget med tänder från S&S är ju bara helt underbart!!!!