onsdag 30 juli 2008

A jacket from overseas

I will write this text in English as the producer of this jacket is my aunt from England. And it would be nice if she could read the text! My aunt makes lovely jackets and bags (as well as other nice things). ShThis jacket was made for my daughter last Christmas. It's beautifully made with nice lining (foder). I can see from this jacket that I have a lot to learn. I'll be asking my aunt many questions when I get into "sewing troubble". Thank you very much for this lovely jacket!

tisdag 8 juli 2008

Ugglor med frasig kant


Engelskt 70-tal med härliga ugglor

Nu har jag klippt i mina ugglor och först ut blev mitt omarbetade mönster engelskt 70-tal. Det är nästan samma mönster som förra gången men jag har kom ihåg att göra de ändringar som behövdes. Lite större halshål och lite längre modell. Sedan passade jag på att sätt mudd som ärmavslutning. Nu blir det som en liten puffärm. Jag passade på att sy två likadana klänningar, en till min dotter och en till en kompis dotter.

Mått för ärmmudd: 4 cm bred och 14 cm lång (lägg till en cm sömsmån)

Mått för halsmudd: 4 cm bred och 23 cm lång (läg till cm för sömsmån).

Mönster: Min egna klänning från 70-talet med märket Clothkits.

Tyg: Ugglor från Jofotex och mudd från Hilco

Kuriosa: Jag brukar tycka att det blir lite tjatigt att sy samma mönster men just nu känns det som om jag sy hur många uggeleklänningar som helst.

och så en närbild...


Här kommer en lite bättre bild öppningen. Jag sydde ihop en liten bit av raglansömmen, ca 3 cm. Sen lät jag det vara öppet. Kantade med snedslå, från kant till kant och sedan så kantade jag hela halshålet och så här blev det.

Rutig mayablus

Jag gillar verkligen modellen på den här blusen. Dessutom kan man göra så många olika kombinationer både när det gäller färg och form. Mönstret är likt den förra blusen. Nytt är knyt istället för knappar. Jag lät bli att sy ihop en raglansöm fram. Kantade med snedslå i raglansömsöppningen. Därefter kantade jag halshålet. För att kunna knyta ihop blusen sparade jag 20 cm snedslå på vardera sida om halshålet. Annars inga ädringar. Blusen passar perfekt för soliga sommardagar så behöver man inte kladda med solkräm.

torsdag 3 juli 2008

Overlockbryderier


Jag har nu ägt min overlock i ca ett halvår och under denna tid har jag funderat hur jag bäst fäster trådarna när jag avslutat en söm. Som det ser ut just nu så sitter jag och fäster trådarna för hand. Det är både tidsödande och väldigt tråkigt. Nu undrar jag om jag sitter och gör det helt i onödan ? Finns det andra sätt? Har du något bra tips?

Första utkastet av engelsk retroklänning

Nu har jag färdigställt (läs för några veckor sedan) mönstret till den engelska retroklänningen. Det är en ganska tightmodell men den satt riktigt bra. Tyget är second hand och jag måste erkänna att jag inte var så förtjust i det från början men jag gillar det mer och mer. Det växer med tiden....Dessvärre gör kameran (eller kanske fotografen) att tygets färg blir lite missvisande.

Till nästa gång ska jag göra halshålet lite större. Sen ska jag nog även prova med mudd som ärmavslutning. För övrigt är modellen och arbetsordningen väldigt enkel.

1. Sydde ihop både axlarna.
2. Vek in sömsmånen på ärmarna och sydde fast med raksöm.
3. Sydde sidsömmarna.
4. Klippte till halsmudd: 4 cm bred och 14 cm långt. Sydde en tunnel och vek mudden dubbel, nålade fast och overlockade.
5. Gjorde på samma vis med ärmmuddarna.
6. Fållade nertill och sydde fast med tvillingnål.
(7.) Här skulle jag sy ner halshålssömmen men jag var lite lat så jag skippade det momentet.
8. Voila!

Mönster: Från min barndomsklänning

Tyg: Second hand, mudd från Stoff och Stil.

Engelskt 70-tal

När jag för en tid sedan kollade igenom mina gamla kläder hittade jag den här klänningen med tillhörande kortbyxor/trosor. Mina första uppväxår tillbringade jag i England så de här plaggen kommer därifrån. I all sin enkelhet blev jag väldigt förtjust i modellen och även tyget. Jag ritade av klänningen i hopp om att återskapa klänningsmodellen. Jag ritade av ett bakstycke och ettframstycke. Och sist men inte minst en ärmdel. Det är en ganska kort ärm vilket jag tycker gör klänningen så fin.

Jag tänkte först klippa ut mönsret i uggletyget men av erfarenhet vet jag att det är bäst at tgöra ett testplagg först (jag har gjort flera misstag när jag varit lite för entusiastisk och klippt i ett fint tyg. För att sedan bli besviken när jag inser att mönsret inte var fullbordat).

tisdag 1 juli 2008

Kläder som passar den holländska hejarklacken

Jag beställde för länge sedan frottétyg från Stoff och Stil. Eftersom jag gillar orange så tänkte jag att det här tyget kommer jag verkligen att tycka om. Väl uppackat insåg jag att det var orange av den grälla färgen, som kanske inte är min favorit. Men i alla fall tog jag mig an och sy en tröja. Muddtyget runt hals och arm syddes fast räta mot räta, ca 1 cm in från kanten. Mudden veks över till avigsidan, nålade och stickade mudden med raksöm från rätan.

Jag hittade i mina gömmer ett tyg som passade perfekt till frottétyget, ett turkos orangerandigt tyg. Det blev ett par byxor i det tyget.

Mönster: Byxor, mitt vanliga byxmönster i stl 86. Minns ej vilket mönster jag använde till tröjan då det var et tag sedan jag sydde den.

Tyg: Frotté från stoff och Stil, muddtyg från Hilco. Randigt tyg och turkosa mudd kommer från lokal tyghandlare.