tisdag 16 februari 2010

Att sy fast kantband i trikå

Här har jag samlat olika sätt att sy kantband i trikå (tips om du inte har täcksömsmaskin). Duktiga bloggare, egna erfarenheter och sömnadsböcker är bidragsgivare till detta inlägg. Vill du ändra eller bidra med ditt knep lämna gärna en kommentar så fyller jag på tipslistan. Hoppas du hittar ett/flera sätt som passar dig.

Kantband 3 lager kantband(4 med tyget)

1. Klipp till en kantbandsremsa som är 3,5 eller 4 cm bred. I punkt 5 förklarar jag hur du väljer bredd.
2. Overlocka ena långsidan. Sträck medan du syr. Här slipper du en "rå" kant dvs du behöver inte klippa bort överflödigt tyg på avigan.
3. Lägg kantbandets räta mot tygets räta. Sy en stickning, jag föredrar smal sick-sack, ca 1 cm från kanten.
4. Vik över kantbandet. Pressa och nåla.
5. Sy en stickning på rätsidan antingen med tvillingnål eller passande stretchsöm. Sträck tyget medan du syr. Här kan du sy på två sätt. Har du valt en remsa som är 3.5 cm bred syr du en söm på kantbandet. Väljer du en kantbandsremsa som är 4 cm bred kan du sy en söm i skarven mellan kantband och tyget.

Tips från familjenM

Tips från kokalal

Sy fast med overlock
När jag har sytt på kantband med overlock har själva slutresultatet blivit ett litet smalare kantband. Hur som helst läste jag i en blogg/bloggar (minns tyvärr inte bloggens/bloggarnas namn hör gärna av dig om du vill att jag ska länka till din blogg) att om man syr en söm, 1 cm från kanten, på den overlockade kantens räta, blir kantbandet bredare. Hängde du med?

1. Klipp valfri bredd på kantband. Nåla och overlocka räta mot räta. Sträck när du syr.
2. Här kan du antingen vika över kantbandet till avigan och sy fast med en stickning från rätan. Eller för att få ett bredare kantband, kan du sy en stickning på samma sida som du overlockat, 1 cm från kanten med smal sick-sack eller motsvarande söm.
3. Vik kantbandet till avigan. Pressa. Sy en stickning på rätsidan. Sträck medan du syr.

fredag 12 februari 2010

...och här kommer tunikan!




I det förra inlägget visades ett par bruna molnbyxor, som var en present till en nyfödd tjej. Här kompletteras hennes garderob med en tunika/klänning i samma tyg. Mönstret är en kombination av Meedoms och eget. För att få till en passande halsöppning har jag utgått från Meedom form 1 med smal halslinning. Ena axelöppningen har försetts med två tryckknappar. Beställaren ville gärna ha mudd som kantavslutning i ärmarna, skönt med ärmar som håller sig på plats!

Arbetsordning:
1. Pressade vliseline formband på den axel som skulle stickas ihop.
2. Stickade samman axel fram och bakstycke (den axel där vliseline strukits på).
3. Vek in 1 cm (knäppningstillägget), därefter 2 cm på den axel där knäppningen skulle vara, pressade.
4. Overlockade ena långsidan på kantbandet till halslinningen. Märkte ut fjärdedelar på kantbandet resp. halsöppningen. Nålade kantband och halsöppning räta mot räta. Stickade fast med smal sick-sack (kom ihåg att vika in 1.5 cm i början och i slutet när du syr fast kantbandet, du behöver alltså klippa till 3 cm extra kantband från början). I denna söm sätter jag fast storlekslappen.
5. Vik kantbandet, pressa. Sy fast med tvillingnål eller annan lämplig stretchsöm.
6. Overlocka ihop sid resp. ärmsömmarna.
7. Overlocka kanten bertill. Pressa fållen och sy med tvillingnål. Den här gången använde jag mig av fuskoverlock.
8. Sy fast muddar.
9. Sätt dit tryckknappar. Här en prymtången ett superhjälpmedel.
10. Klart!

Punkt 4 och 5 kan göras på flera olika sätt. Jag har samlat ihop olika på tips ur man kan sy kantband i trikå. Tipsen kommer från duktiga sybloggare, sömnadsböcker och egen erfarenhet. Många av tipsen är snarlikna. Det gäller att hitta det sätt som passar bäst. Du hittar länksamlingen här:

Tyg: Molntyg från Jnydesign, mudd från stoff och stil.
Mönster: Eget med hjälp av Meedom för att få rätt storlek i halsen form 1, smal halslinning. A-linjeformad modell.
Storlek: 62 menkan med fördel användas som 68.




tisdag 2 februari 2010

Babyboom

För tillfället råder baby boom i bekantskapskretsen! Ett härligt tillfälle att få sy små kläder till nyfödda knoddar. Det är något visst med att sy plagg i små storlekar. En glad känsla att se det lilla dockliknande plagget ta form och samtidigt veta att det faktiskt passar en riktig liten människa. Sen är det lite härligt att bli påmind om att mina barn varit så små. För min yngsta är det inte så länge sedan men den härliga babydoften känns som ett minne blott. Vilken tur att man får gosa och lukta på andras barn!

På bilden syns pösbyxor i molntyg från JNY design. Muddar både upptill och nertill. Jag har valt att ha extra bred midjemudd så att byxorna sitter bekvämt på barnet. Det är samtidigt ett bra sätt att förlänga användningstiden. Nytt byxmönxter med inspiration från Ulla Welinders bok "Sy og strik børnetøj 0-3 år.

Tyg: Molntyg från JNY design, ribbad mudd från Hilco.

Mönster: Inspiration från "Sy og strik børnetøj 0-3 år", stl 62/68.


Ordlista för stickade tyger

När jag började sy hade jag ingen aning om att det fanns så många olika tygsorter. För mig fanns bara två typer nämligen stickade tyger och vävda tyger. Tänk att jag kunde ha så fel. För att reda ut begreppen, både för mig själv och förhoppningsvis för andra, kommer här en liten ordlista på olika tygsorter. Kommenetera gärna om något inte stämmer eller om du vill lägga till något.

Stickade tyger

Trikå: samlingsnamn för stickade tyger, kännetecknas av att de kan töjas både på bredd och längd.

Jersey: samlingsnamn för single jersey, ribb och interlocktyger (dubbel jersey).

Interlock: tyg som kännetecknas av att tyget ser likadant ut både på avigan och rätan. Tygets kanter krullar sig inte när man klippt, jämför single jersey.

Single jersey: tyg som har en tydlig skillnad mellan aviga och räta. Kanterna krullar sig när man klippt i det, slätstickad.

Velour: stickat tyg (till skillnad från sammet) där ögglorna på ena sidan skärs upp så att det blir en kort lugg på tyget. Blandning av bomull och polyester (har sett 80%bo -20%pol eller 20%bo och 80%pol).

French terry: Ett slags collegetyg med lycra. Är ungefär lika tjock som interlock. Mycket stretchigt. Tyget krullar sig inte (jämför single jersey).

Källor: Mjuka tyger, NE, Sysidan