söndag 24 januari 2010

Recoll goes to England

This time Recoll goes abroad and therefore I will write in English. As I'm half english I have some of my relatives in England. In december one if my english cousins had a little baby boy. Congratulations! A small present was sent a few days ago and I do hope it has arrived safely. It was a pair of lime hippo trousers wirh brown wristlets. I also made a drool napkin to match (I made this word up - is there an English word?).

Pattern: At the moment I cannot remember what pattern I used.

Fabric: Lime green hippo from Jofotex and wristlet from Hilco.

Mat är mums - kladd är gott


Så var det dags! Lillasyster har klarat av både smakportioner och "riktiga" måltider. Som sig bör är varje måltid en kladdig historia och haklappar är ju ett måste. Vi behövde fylla på lite i förrådet och här kommer en bild på ett nytillskott. Mönstret är nytt. Jag har försökt att utgå från en kladdsmart konstuktion - det vill säga ökat både bredd och längd nertill, stor ficka för uppsamling och breddat upptill vid halslinningen. Allt för att maten verkligen ska hamna på haklappen och inte någon annanstans. Både miljösmart (slipper tvätta kläder) och enklare. Tyget är rosarutig vaxduk (den lite mjukare varianten) har även samma tyg fast en blågrön nyans. Det gröna kantbandet bryter av mot den rosa färgen.

Mönster: Eget

Tyg: Vaxduk från Åhléns

torsdag 21 januari 2010

Prickar och ränder


Jag har en stor förkärlek till prickar. Stora, små, färgglada eller inte - alla prickar går hem. Den här gången har jag matchat stora prickar med E-slöjds ränder. En lyckad kombo tycker jag. Färgerna på både byxa och tröja är ju ganska dova så då passar det sig att leka med mönster istället (varför inte både och nästa gång!).

Tröjmönstret har sin utgångspunkt i Meedom stl 68 form 1 med snäv halsringning. Den här gången var jag nog lite väl optimistisk i valet av storkek. Min yngsta dotter pendlar mellan storlek 68 och 74 beroende på märke, så jag tänkte att den förra storleken skulle sitta som smäck. Vis av erfarenhet brukar det ofta vara så att många mönster ofta blir lite större en tänkt - trodde jag! Tyvärr blev det lite svårt att trä huvudet genom, trots dubbelknäppning i halsöppningen. Ärmarna avslutades med mudd.

Även byxmönstret är nytt för denna gång. Det är en kombination av Meedom-mönster stl 68 form 1,5 och Welinders bok "Sy och sticka barnkläder" (vad jag vet finns den endast utgiven på danska) stl 62-68. Jag har förkortat midjan med 6 cm så att byxan inte blir för bylsig (mudden förlänger ju byxan). Byxbenen är lätt utställda. Resår i byxbenen som sytts fast med overlock, vikits in och sick-sackats fast från rätan.

Mönster: Byxa Meedom form 1,5 och Welinder stl 62/68.

Tyg: Randigt tyg från E-slöjd, prickigt tyg inköpt på tygmässan 2008 (minns ej företagets namn), mudd från Stoff och Stil.


onsdag 13 januari 2010

Varmt och gott om baken

Vädret har ju varit ett hett (eller snarare kallt) diskussionsämne den senaste tiden. Jag har glömt bort hur det känns att varje dag klä sig i underställ och yllestrumpor. Samtidigt påminns jag om barndomens vintersäsonger - pulsande i lössnö, kojbygge och varm choklad i skidspåret. Härlig känsla! Inser plötsligt att det är mina barns första riktiga "vinter". Märklig känsla!

Med dessa inledande ord blir det förstås något vintrigt att presentera. Tillskottet i garderoben blev ett par härliga fleecebyxor med mudd nertill och resår upptill. Passar perfekt att dra på sig över underställsbyxorna. Min äldsta dotter ville inte ta av sig byxorna när hon kom in, den bästa uppskattningen för en sytokig mamma.

Mönster: Tights från Ottobre (återkommer med nummer), gjorde byxorna 1,5 cm vidare.

Tyg: Fleece från Ohlssons tyger, mudd från Jofotex.