fredag 25 januari 2008

Randigt i 70-tals velour

Jag gillar verkligen det här färgglada retrotyget. Härlig stretchig velour. Jag utgick ifrån två olika mönster för att få till dessa byxor. Lade först fram Baggy pants mönstret. Men jag ville inte ha byxorna så vida så jag plockade fram en tidning från ottobre (2007/1) och gjorde lite ändringar. Byxorna blev bra, men jag är lite petig så nästa gång ska jag korta ner midjedelen med 5 cm, så att midjemudden sitter precis över baken. Midjemudden är 11 cm bred, likaså muddarna nertill.
Mönster: Kombination av "Baggy Pants", Ottobre 2007/1 och lite egna justeringar.
Tyg:Det randiga velourtyget kommer från lokal tyghandlare. Muddtyget kommer från hilco, Nea Nobelle
Bild på klåfingrig K. i sina nya randiga byxor. Symaskinerna är roliga leksaker - tycker både stora och små.

måndag 21 januari 2008

Försenad julklapp

Nu har även jag hakat på "fodralvågen", och det blev både blöj och -näsduksfodral den här gången. Paketet har legat inslaget en längre tid innan jag fick tummen ur och gå till brevlådan. I alla fall tror jag att det kommer att passa en nybliven familj. Roligt att göra för det gick så himla fort, och inget krånglade.

Mönster: Blöjfodral och Näsduksfodral

Tyg: Loppisfynd

Baggy pants

Upptäckte häromdagen att min dotter behöver lite fler byxor. Det går åt en hel del på dagis. När jag besökte min faster i julas hade hon plockat ihop en hel hög med tyger som jag fick. Tänk så snällt. Hon syr och säljer till vuxna men den här gången hade hon även sytt en jacka till K. Kommer att lägga in den vid ett senare tillfälle. I alla fall blev jag väldigt glad över tygerna och bestämde mig för att använda jeanstyger för detta syprojekt. Jag hade inget byxmönster för den storlek jag ville ha så det vara bara till att rita ett. Använde mig av "Sy till barnen" stl 2 år.
Gjorde dessa ändringar:
1. Kortade midjedelen ungefär 10 cm.
2. Använde mudd upptill och nertill.
Sydde ihop grensömmen och därefter innerbenssömmen. Valde att ha ganska långa muddar vid bensluten, ca 10 cm och midjemudden lika lång den. Lyckades få till muddarna så att de "smetade " åt. Har tidigare fått mudden alldeles för stor. När min dotter fick på sig byxorna insåg jag att jag sytt ett par väldigt "baggy" byxor, mao jättestora. Något att växa i helt enkelt!

söndag 20 januari 2008

Blommig tunika

Framsida

Så här blev resultatet på min tidigare omnämnda tunika. Det fungerade riktigt bra att skapa ett eget mönster med hjälp av kroppsmått - kul att göra något helt ifrån scratch. Jag klippte som sagt var ut hela tunikan i ett enda stycke. Klippte ut för halshål samt sprund. Kantade med svart strechigt kantband, först sprundet och sedan halshålet. Lät kantbandet vara 25 cm längre på var sida. Använde vanlig raksöm för detta moment. Sydde ihop ärmhål och sidor i en enda söm. Allt på overlock. Sydde på svart mudd som avslut på vardera ärm. Därefter valde jag att fålla nederdelen med rullfåll. Det var ett nytt moment för mig och det gick nästan som på räls förutom att jag klantade till det på slutet genom att helt enkelt inte få med tyget, fick göra om den delen som inte var sydd då blev det inte så snyggt som jag tänkt mig. Typiskt när man tror att allt gått sååå bra!

Tyg: Blommigt tyg från en snäll auntie som bor i England. Thank you Pip! Mudd från lokal tygaffär.

Mönster: Eget

Baksida

Mönsterkonstruktion


För ett halvår sedan fick jag en bok av mina föräldrar som legat och samlat damm i deras bokhylla. Den heter "Tyg och konstruktion" och författaren är Hanne Meedom. I boken beskrivs 3 basplagg (tunika, poncho och kangas), deras skärningar, och hur man stegvis kan tillverka egna plagg. Jag provade för några månader sedan bestämde jag mig för att sy ett förkläde mha av bokens mönsterkonstruktion. Då blev det i all enkelhet ett förkläde med ärmar till min dotter, som för övrigt flitigt använts av henne. Men det börjar bli minsta laget nu.

Boken blev liggandes på hyllan fram tills för en vecka sedan då jag återigen bestämde mig för att konstruera ett mönster utifrån beskrivningarna från boken. Den här gången var jag betydligt mer noggrann. Efter måttagning på min dotter (inte helt lätt när man som snart blivande tvååring vill göra allt själv), teckande jag ner alla mått på ett lakan, klippte ett håli mitten för huvudet och gjorde även ett snitt för att få igenom hela huvudet. Därefter provade jag plagget på K, insåg att jag fick öka längden lite samt göra halshålet lite större. Jag valde nu att föra över ändringarna på papper (se nedan).


Jag gjorde dessa ändringar:
1. Rundade ärmhålen.
2. Ställde och förlängde nedtill samt rundade av nederkanten.
3. Rundat sprund baktill.

De röda markeringarna är basmåtten.




Jag ritade av både fram-och bakstyck arm. På så vis fick jag med sprundet baktill.



Jag vek tyget dubbelt och ritade efter mallen (se bild 2). Klippte ut halshål samt sprund. Sicka-sackade dessa kanter och syddepå svart kantband i stretch. Bestämde mig för att ha knyt i bak. Sydde ihop ärm och sida med overlock.

måndag 14 januari 2008

Omlott med John Blund

Ännu en julklapp som inte blivit fotad. En omlottröja i brun fleece. Mudden kommer från Hilco. Jag hade lite svårigheter att få till sömmen i kantbanden. Använde först tvillingnål men det blev inte alls snyggt så det vara barar till att sprätta. Ribbtyget "veks" liksom och det såg förfärligt ut. Valde tillslut att sick-sakka. Nu i efterhand funderar jag på om jag skulle ha klippt till kantremsorna på andra ledden, så att ribben hamnat på tvåren istället för på längden. Foder till huvan är från ett lakan med John Blund som motiv. Skulle gärna vilja får bort overlock-sömmen som nu syns. Men har ännu inte klurat ut hur jag ska göra detta.

Stl:74 Använde mönster åde mönster för 6 mån och 1 år. Kortade ärmarna och förlängde nertill.
Mönster: Se luvomlott.
Tyg: Fleece från lokal tyghandlare. Muddväv från Hilco. Fodret kommer från en kompis.

Färgglad Klänning

Det här tyget har legat länge på hyllan. Så i julas bestämde jag mig för att sy en julklänning til min dotter i det här tyget. Mönstret kommer från" Sy till Barnen". Men istället för kantband avlde jag att ha foder i halslinning och ärmhåla. Fodertget är i samma färger fast med prickar. Tryckknappar istälet för vanliga knappar, går fort och blir snyggt tycker jag. Men jag ska nog försöka mig på och sy några knapphål snart, behöver träna på ndet.

Tyvärr hamnade klänning i fel tvätt så nu är stora delar av de härliga blommorna missfärgade. Vilket också syns på bilden.

Stl: 84 cl
Tyg:
Smalspårig manchetser köpt som stuvbit på Ohlssons Tyger.

Jag fick idén till fickorna när jag bläddrade i ett nummer av Otttobre. Valde att placera fickorna lite på snedden. Det blev faktickt riktigt bra.

måndag 7 januari 2008

TYGPORTALEN

TYGPORTALEN - en sida under konstruktion

En förteckning av inköpsställen.

http://www.stoffochstil.se/

http://www.e-slojd.se/
Ett familjeföretag som framför allt säljer trikåtyger i alla regnbågens kulörer. Färgning av tyget sker i Sverige.

http://www.neanobelle.se/index.html
Säljer tyger från Hilco.

http://www.mg-tyger.se/

Här kan du hitta allt från gammalt till nytt. 5o-60-70-tals tyger är särskilt bra att hitta här, men då får du kanske betala ett ganska högt pris.
Den internationella motsvarigheten till Tradera. Här finns mängder med olika tyger, såväl begagnat som nytt.
Ingen internetförsäljning av tyger eller sytillbeör, endast butiksförsäljning.